Sunta Nedir? Tarihçesi ve Avantajları

Sunta, ağaç parçalarından ya da ağaç yongalarından yapılan ucuz bir ahşap malzemesidir. Genellikle bu ağaç parçalarını bir araya getirmek için yapay reçineler kullanılır. Reçine eklenen ağaç yongaları yüksek basınç altında boşluk kalmayacak şekilde preslenir. Bunun yanında işlenmiş ağaç yongalarının da aynı işlem uygulanarak kullanılması ile daha sağlam suntalar elde edilebilir.

Sunta Avantajlı mıdır?

Geleneksel olarak kullanılan kontraplaktan daha az maliyetli olması ve daha sağlam olması nedeniyle sunta çokça kullanılmaktadır. Sunta üretildikten sonra boyanır ve düzgün bir hale getirilir. Böylece birçok kullanım alanı bulur. Bahsedilen geleneksel kontraplaklara göre yoğunluğu yüksek olmasına rağmen hafif bir malzemedir.

Sunta, kullanılan ağaç türü, reçine çeşidi ve uygulanan pres miktarına göre farklı yoğunluklarda olmaktadır. Az, orta ve çok yoğun suntalar piyasada yerini almıştır. Yoğun olan suntalar genellikle montajda kullanılan suntalardır. Bu tür suntalar vida ve çivi gibi montaj unsurlarına karşı dayanıklı olmaları ile bilinir.

Sunta, her ne kadar avantajlı bir malzeme olsa da bazı dezavantajlara da sahiptir. Eğer sunta iyi bir şekilde işlenmez ve koruyucu boya ile kaplanmaz ise nemden çok kolay etkilenir ve aşınır. Bu nedenle kimyasallar ile kaplanması ve boyanması gereklidir. Bu durum da suntanın ev içinde su ile temas etmeyen ve nemin daha az olduğu odalarda kullanılmasına neden olmaktadır.

Suntanın Tarihçesi

suntanın tarihçesi
Suntanın tarihçesi

Suntanın tarihçesi yaklaşık olarak 100 öncesine dayanmaktadır. Mobilya üretim ve tasarımında suntanın çok önemli bir yeri vardır. Özellikle 50’li yıllarda mutfak mobilyalarında birçok sunta tasarımı yerini almaya başlamıştır. Bu dönemde pahalı bir malzeme olarak evlerde yer alan sunta, teknolojinin gelişmesi ile daha ucuz bir üretim kalemi haline geldi ve yaygınlaştı.

Yaygınlaşan sunta kullanımı ve düşen maliyetler, mobilya firmalarının da tamamen sunta kullanımına gitmelerine neden oldu. MDF adı verilen orta yoğunlukta sunta, en çok kullanılan mobilya malzemesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem dayanımlı hem de hafif olması MDF’nin mobilya tasarımlarında kullanılmasını sağlamıştır.

Üretim Güvenliği

sunta üretimi
Sunta üretimi

Suntanın üretimi sırasında güvenlik kaygılarının ön plana çıktığı bilinmektedir. Suntanın işlenmesi sırasında çok küçük ahşap parçacıkları ve kimyasallar havaya karışır. Bu nedenle sunta üretimi sırasında çalışanların ek güvenlik önlemleri alınarak donatılması gerekmektedir. Fomaldehit, karbon monoksit, hidrojen siyanür ve fenol-formaldehit gibi reçine malzemeleri de insan sağlığını tehdit eden diğer sunta üretim kimyasallarıdır. Bu kimyasallar, özellikle üst solunum yollarını ve akciğerleri olumsuz etkileyerek kansere yol açar. Bu nedenle endüstriyel maskeler üretim sırasında kesinlikle çıkarılmaz. Daha farklı önlemler de firmanın ve devletin mevzuatlarında yer alan kurallara göre belirlenir.

Yorum yapın