İç Mekan Bitki Çeşitleri Nelerdir?

İç mekan bitki çeşitleri ev dekorasyonunun önemli bir parçasıdır. Bu bitkiler evlerin atmosferini önemli ölçüde değiştirir. Bu nedenle birçok insan tarafından iç mekân bitkileri sıklıkla evlerde tasarım amaçlı kullanılmaktadır. Yeşil bitkilerin de tercih edildiği bilinmekle beraber, iç mekânda farklı renklere sahip bitkiler sıklıkla dekorasyonun bir parçası olarak kullanılmaktadır.

İç Mekan Bitki Çeşitleri

İç mekân bitkileri dekorasyon amaçlı kullanımlarının yanında, gündüzleri ev içi oksijen dengesinin düzenlenmesini de sağlar. Gerçekleştirdikleri fotosentez işlemi sayesinde bu olumlu duruma neden olan bitkilerin, geceleri mümkünse ev içerisinde barındırmamaları gerekir. Çünkü bitkiler, geceleri fotosentez yapmak yerine ortamdaki oksijeni alarak dışarıya karbondioksit verir. Bu nedenle bitkiler ev içerisindeyken geceleri ya dışarı alınmalıdır ya da ev içerisi sürekli havalandırılmalıdır.

Kaktüs

kaktüs
Kaktüs İç mekan bitki çeşitleri

Ev içinde en çok kullanılan iç mekân bitkilerinden birisi de kaktüstür. Dikensi yaprakları, bakımlarının basit olması nedeniyle evin iç mekânında rahatlıkla bulundurulmaktadırlar. Güneş ışınlarının varlığı ile gelişimi doğru orantılı olan kaktüsleri evlerin güneşli kısımlarında barındırmak gereklidir. Çok sık sulamaya gerek olmadığı için de çok fazla kişi tarafından tercih edilmektedir.

Alacalı Şeflera

Alacalı Şeflera
Alacalı Şeflera

Bir eli andıran yaprakları nedeniyle çok ilgi çekici bir ev içi bitkisidir. Dış mekânda da büyütülebilir. Işığın yönünde hareket yaparak olabildiğince güneş ışığından yararlanmaya çalışır. Yeşil ve şekilli yaprakları üzerinde sarıya çalan alacalar barındırır ve göz açısından estetik bir görünüme sahiptir.

Telgraf Çiçeği

Telgraf çiçeği
Telgraf çiçeği

Yapraklarının arka kısmı mor ve ön kısmı ise mor çizgilerin yer aldığı yeşil yaprak ayasından oluşur. Odanın nemini dengeleme özelliği açısından birçok evde bulunur. Düzenli sulanması gerekir, aksi takdirde kısa sürede yaprakları nemini kaybederek kuruyabilmektedir.

Orkide

Orkide
Orkide İç mekan bitki çeşitleri

İç mekân bitki çeşitleri denildiğinde akla ilk gelenlerden biri hiç kuşku yok ki orkidedir. Salepgiller bitki ailesinin bir alt türü olarak karşımıza çıkan orkide bitkisi, bembeyaz rengi ve üzerindeki renkli benekleri ile bilinir. Tropikal iklim bitkisi olan orkide, pahalı bir bitki olmasının yanında binlerce çeşidi olan bir bitki türüdür. Genelde hediye olarak verilen orkide bitkisi, güzel görünümü sayesinde birçok evde yer almaktadır.

Dracaena Marginata

Dracaena Marginata
Dracaena Marginata

Yapraklarının kenar kısımları kızılımsı bir renge sahip olan Dracaena Marginata, bir gövdeden dışarı doğru düzensiz şekilde çıkan ince uzun yapraklara sahiptir. Çok az su verildiği takdirde dahi canlılığını koruyan Dracaena Marginata, ev içerisinde büyütülmeye uygun bir bitkidir. Güneş ışınlarının yetersiz olduğu ortamlarda da yaşamını sürdürebilir.

Antoryum

Antoryum
Antoryum

Tek bir kırmızı taç yaprağa ve ortasında çubuksu sarı bir çiçeğe sahip olan Antoryum, yağmur ormanlarında yaşayan bir bitkidir. Bol su ile beslenmesi gereken bu çiçek, günümüzde ev içerisinde de rahatlıkla yaşayabilmektedir.

Kumkuat

Kumkuat
Kumkuat

Bir turunçgil türü olan kumkuat, meyve vermesi ve parlak turuncu rengi ile bilinir. Meyve veren bir bitkinin ev içerisinde kullanımına pek çok insan şaşırsa da, kumkuat bazı ev sahipleri tarafından güzel kokusu nedeniyle ev içinde kullanılmaktadır.

Parlak rengi ve güzel kokusu insanların hem göz hem de koku duyularına hitap etmektedir. Ilıman iklime alışkın bir bitki olması nedeniyle ev içerisinde kolayca yetiştirilerek hem beslenme hem de dekor amaçlı kullanılabilir. Üstelik hasat edeceğiniz kumkuat meyveleriyle reçel yaparak kendi yetiştirdiğiniz bir meyveyi tüketmenin hazzını da yaşayabilirsiniz.

Guzmanya

Guzmanya
Guzmanya

Taban kısmından bulunan yeşil yaprakları, üst kısımlara doğru tamamen kırmızı rengini alan Guzmanya, iki ayrı renge sahip olması ile bilinir. Yeşil ve kırmızı yapraklar, çok hassas ve uzundur. Güneş ışınlarını dolaylı yoldan alması büyümesi ve gelişmesi için yeterlidir. İç mekan bitkileri arasında en popüler olanlardan biridir.

Yuka Çiçeği

Yuka Çiçeği
Yuka Çiçeği

Yuka, birçok işyerinde karşımıza çıkan ve uzunluğu yaklaşık 2 metreye kadar çıkan bir bitki türüdür. Yeşil yaprakları ve yapraklarının altındaki odunumsu gövdesi ile dayanıklı bir bitkidir. Bol güneşli ortamlarda bulundurulması, gelişimi için önemlidir. Buna rağmen, sıcağa karşı dayanıklılığı düşük bir bitkidir. Bu nedenle haftada en az bir ya da iki kez sulanmalıdır.

Aşk Merdiveni

Aşk Merdiveni
Aşk Merdiveni

Çok kısa bir gövdesi bulunan Aşk Merdiveni, uzun ve çok sayıda yapraktan oluşmaktadır. Yaprakları, gövdesinden çıkarak her yöne doğru sarkma eğilimindedir. Uzanan bu yapraklar, tek bir iletim borusu üzerindeki yan yana düz ve sık yapraklardan oluşur. Bu nedenle de merdiven ismini almıştır. Nemli ortam bitkisi olan Aşk Merdiveni, gelişim aşamasındayken bol sulama yapılması gereken bir bitkidir.

Difenbahya Bitkisi

Difenbahya Bitkisi
Difenbahya Bitkisi

Çok sayıda geniş yapraklara sahip olan Difenbahya, ev ve ofislerde çokça tercih edilen bir bitki türüdür. Yaprakları, uzun süre boyunca dayanmaz. Genellikle mevsimsel olarak dökülen yapraklar tekrar büyüyerek yeni yaprakları oluşturur.

Kalanşo

Kalanşo
Kalanşo İç Mekan Bitki Çeşitleri

Kalanşo, etli olarak tabir edilen turuncu taç yapraklara sahip bir bitkidir. Pembe renkli olanları da mevcuttur. Dolaylı güneş ışığı ile büyüme özelliği vardır. Direkt güneş ışınlarına maruz bırakmak solmasına neden olabilir. Eğer ev ve işyerlerinize renk katmak istiyorsanız kesinlikle tercih etmelisiniz.

Benjamin

bejmain bitkisi
Bejmain bitkisi

Benjamin bitkisi belki de iç mekanlarda en sık rastlanan bitki türüdür. Peyzaj amacı ile de kullanılabilen ve koyu yeşil çok sayıda yaprağa sahip olan Benjamin, genellikle oda sıcaklığında büyütülmektedir. Havalandırması doğru yapılmalıdır. Doğrudan hava akımının olduğu yerlerde bulundurulmamalıdır.

Kurdele Çiçeği

Kurdele Çiçeği
Kurdele Çiçeği

Kurdele Çiçeği, uzun ve uçlara doğru kıvrılan yapraklara sahiptir. Bu nedenle bu ismi almıştır. Yeşil ve mat renkli yapraklarının orta kısmında beyaz çizgilere sahiptir. Bakımı çok kolay olan bu bitki, havayı en iyi temizleyen bitkiler arasında yer alır.

Barış Zambağı

Barış Zambağı
Barış Zambağı

Yelken Çiçeği olarak da bilinen Barış Zambağı, beyaz taç yapraklara ve yeşil alt yapraklara sahiptir. Barışı temsil eden beyaz rengi nedeniyle bu ismi almıştır. Direkt güneş ışığı alması engellenmeli ve sadece aydınlık mekanlarda kullanılmalıdır. Nem ve sulama düzenli olarak yapılmalıdır.

Devetabanı

devetabanı
Devetabanı

Son zamanların en revaçta iç mekân bitkisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Geniş ve parçalı yaprakları kendine has özellikler taşır. Yeşil bir bitki türüdür. Doğrudan güneşe maruz bırakılmamalıdır. Çok soğuk ortamlarda bulundurulmamalıdır.

Paşa Kılıcı

Paşa Kılıcı
Paşa Kılıcı

Ortalama 30 cm boyunda yapraklara sahip olan Paşa Kılıcı, daha uzun yapraklı olarak da bulunabilir. Sulaması haftada bir kez olan Paşa Kılıcı, birçok kötü kokuyu emerek ortamın havasını temizler. Kurak ve susuz ortamlarda uzun süre yaşayabilirler. Kılıç şeklindeki yeşil yapraklarının üzerinde sarı renkli desenler yer alır.

Zeze

Zeze Bitkisi
Zeze Bitkisi

Zamia olarak da bilinen Zeze Bitkisi, sıklıkla peyzaj düzenlemelerinde karşımıza çıkan bir bitki türüdür. Birçok gövdeye sahiptir ve gövdelerin her birinden oval yapraklar çıkar. Yapraklar içe doğru dönük bir biçimde ve yeşilin tonları olarak yer alır. Yaklaşık 60 cm uzunluğa varan boyu nedeniyle bir peyzaj unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kroton

Kroton
Kroton

Hassas bir yaprak yapısına sahip Kroton, iç ayasında koyu yeşil renge ve dış kısımda ise yeşil fakat üzerinde kızılımsı ve sarımsı damarların belirgin hale geldiği bir yaprak yapısına sahiptir. Geniş yaprakları, ve ortalama 40 cm boyu nedeniyle iç mekan bitkileri arasında popülerdir. Diğer birçok ev içi bitki türü gibi direkt güneş ışığında zarar görebilir.

Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği
Atatürk Çiçeği

Güney ve Orta Amerika bölgesi bitkisi olması ve Türkiye’de çoğaltılması Atatürk’ün katkılarıyla olması nedeniyle Atatürk Çiçeği ismiyle anılmaktadır. Yeşil ve kırmızı yapraklara sahiptir. Gövdesinden ve yapraklarında süte benzer sıvılar sızar. Yarı gölgenin olduğu bölgelerde daha iyi yetişmektedir. Nisan ayı içerisinde yapraklarının budanması gerekmektedir.

Areka Palmiyesi

Areka Palmiyesi
Areka Palmiyesi

1 metreye varan boyu ile bahçelerde tercih edildiği gibi geniş iç mekanların da vazgeçilmezidir. Areka Palmiyesi, ince fakat yarı odunumsu gövdeye ve ince uzun yapraklara sahiptir. Haftada ortalama 2-3 kez sulama yeterlidir. Toprağının sürekli nemli kalması önemlidir.

Begonya

Begonya
Begonya İç Mekan Bitki Çeşitleri

Ağırlıklı olarak pembemsi ve kırmızıya çalabilen taç çiçek yapraklarına ve yeşil parlak gövde yapraklarına sahiptir. Daha farklı renkte Begonyalar da bulunmaktadır. Çeşitli renkleri nedeniyle iç mekanda canlı bir ortam yaratmaya birebirdir. Sabah güneşinden faydalanması önemlidir. Haftada 2 kez sulama yeterli olacaktır.

Aglaonema

Aglaonema
Aglaonema

Dik ve yatık şekilde büyüyen, sapları toprak üstünde sürünen Aglaonema, çok yıllık bir bitki türüdür. Gümüş ve yeşil renklerin karışımı olan orta boyutlarda yapraklara sahiptir. Düşük güneş ışığı koşullarında canlılığını sürdürmektedir. Genellikle ılıman havalarda yetişir, çok soğuk havalarda canlılıklarını kaybedebilir.

Cennet Kuşu

Cennet Kuşu bitkisi
Cennet Kuşu bitkisi

Bir Güney Afrika bitkisi olan Cennet Kuşu, yapraklarının uç kısımlarında kuş kanatlarını andıran şekilli ve turuncu renkli çiçekleri ile bilinir. Olağanüstü görselliği ile pek çok evde ve ofiste yer almaktadır. Hem güneşli hem de yarı gölge alanlarda yaşayabilir. Sıfırın altındaki sıcaklıklara belirli müddet dayanabilecek özelliktedir. Haftalık olarak sulanmalı ve toprağının nemi sürekli kontrol edilmelidir.

Maranta

Maranta
Maranta

Maranta ilginç görünümlü yaprakları ile kolaylıkla tanınan bir bitki türüdür. Oval ve yeşil yapraklarının üzerinde koyu yeşil, pembe ve çok açık yeşil renkler yer alır. Tropikal iklim bitkisi olması ve az güneş ışığı ile büyümesi ile bilinir. Sulama işlemi düzenli gerçekleştirildiği takdirde sağlıklı bir gelişim gösterecektir.

Fil Kulağı

Fil Kulağı
Fil Kulağı

Fil kulağı iç mekân bitkileri arasında yer alır. Bir filin kulağını andıran ve yanlara doğru sarkan yaprakları nedeniyle bu ismi almıştır. Ayasının üzerinde yer alan iletim damarları sarı renkte bulunur. Güneş ışığına doğrudan konulmamalıdır. Onu yetiştirirken iç mekanınızın sürekli havadar olmasına dikkat etmelisiniz. Optimum ortam sağlandığı ve beslendiği zaman yaprakları maksimum boyuta ulaşır.

Pilea

Pilea
Pilea

Rüzgârlı ortamlara dayanıksız olan Pilea, yuvarlak yapılı ve parlak koyu yeşil renklidir. Yarı aydınlık bir mekânda yer almalıdır. Haftada bir kez yapılacak sulama gelişimi için yeterlidir. İç mekânda genellikle mutfaklarda tercih edilmektedir. Kuru havalarda böceklenme ihtimali mevcuttur. Bu nedenle bulunduğu ortam sürekli havalandırılmalıdır.

Hostes Çiçeği

Hostes Çiçeği
Hostes Çiçeği

Hostes Çiçeği, koyu yeşil oval yapraklarının üzerinde pembe beneklerin bulunduğu güzel görünümlü bir bitki türüdür. Yapraklarının kenarlarında ince tüyler yer alır. Bu tüyler onun sıcak havalarda terlemesini azaltmasına yaramaktadır. 30 cm uzunluğu geçmeyen boyu ile saksıda rahatlıkla yetiştirilebilir. Görünümü ile evinize farklı bir hava katabilirsiniz.

Sarmaşık

sarmaşık
Sarmaşık İç mekan bitki çeşitleri

Dış mekan bitkisi olarak kabul edilse de iç mekanda bakılan sarmaşık çeşitleri de mevcuttur. Ev içerisinde kullanılan çeşitleri olmakla birlikte genellikle balkon ve bahçe kısımlarında yetiştirilen sarmaşıklar, evlere otantik bir ortam sağlama konusunda uygun seçimdir. Işığın az olduğu ortamlarda da yaşamını sürdürebilen sarmaşık ev içerisinde kolayca yetiştirilebilir.

Arokarya Çiçeği

Arokarya Çiçeği
Arokarya Çiçeği

Salon çamı olarak da bilinen Arokarya, ince dallarından dışa doğru yaklaşık 3-4 cm uzayan çam yapraklarına sahiptir. Daha çok bahçelerde ve teraslarda tercih edilen Arokarya, geniş salonlara sahip evlerde sıklıkla dekorasyonun bir parçası olarak kullanılmaktadır.

İç mekan bitki çeşitleri üzerine hazırladığımız bu içeriğimizin ardından “Dekoratif villa bahçe düzenlemesi” yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Yorum yapın