Barok Tarzı Dekorasyon Ne Demektir?

Barok tarzı dekorasyon 1300 ile 1700’lü yıllar arasındaki trendlerden esinlenerek ortaya çıkmış olan dekorasyon tarzıdır.

Barok Tarzı Dekorasyon

barok tarzı
Barok tarzı

Coğrafi keşifler ile birlikte Avrupa’da ortaya çıkan sanatsal gelişmeler neticesinde literatüre giren Barok tarzı, sanatın dışa vurum şekillerinden birisidir. Barok, kelime manası olarak “düzensiz inci” demektir. Klasik dönemden Rönesans dönemi sanat anlayışına bir geçiş anlamı taşıyan Barok dönem, 1300 ile 1700’lü yıllar arasını içerisine almaktadır.

Barok dönemde, müzik, resim, mimari ve sanatın diğer birçok alanında gelişmeler yaşanmış ve o döneme özgü pek çok eser ortaya çıkmıştır. Detayların öne çıktığı ve hareketin ön planda olduğu bu dönemde müzik ve resimde olduğu gibi mimari alanda da bu iki unsurun etkileyici bir biçimde kendini gösterdiği görülmüştür.

Barok tarzı dekorasyon da Barok dönemin birçok unsurunu içerisinde barındıran bir tasarım biçimidir. İç mekân tasarımlarında sık olmasa da bazı insanların Barok stil ile dizayn gerçekleştirdiği bilinmektedir.

Ev içi dekorasyonu Barok tarzda gerçekleştirmek için ayrıntılara olabildiğince önem göstermek ve abartıdan kaçınmamak gerekir. Tasarımı oluşturan mekân unsurlarının kenarlarındaki geometrik çizgilerin detaylı olması ve dikkat çekici bir estetiğe sahip olması gerekir.

Barok Tarzı Mobilyalar

barok tarzı örneği
Barok tarzı örneği

Barok tarzı dekorasyon elde etmek istediğinizde ilk olarak dikkat etmeniz gereken kullanacağınız mobilyalardır. Barok dönemdeki mobilyaların genellikle ahşap malzemelerden üretildiği ve üzerlerinde çembersel şekillere sahip oymaların olduğu gözlenmiştir. Mobilyaların iskelet kısmında oymalar yer alırken kumaş kısımlarında parlak ve abartılı desenler bulunmalıdır.

Mobilyalarda farklı renklerin bir arada bulunmasından kaçınılmamalıdır. Elbette ki renk uyumunun göz ardı edilmemesi önemlidir. Fakat yine de gösterişli renkler ve desenlerden kaçınmamak gerekir.

Altın varaklı mobilyalar, Barok dönemde en çok tercih edilen mobilyalardı. Özellikle mutfak mobilyalarında altın varakların kullanıldığı bilinmektedir. Siz de evinizde altın rengindeki mobilya unsurlarından yararlanabilirsiniz.

Tavan ve Kapılar

Barok dönemde ahşap üzerine oyma desenlerin yapıldığı kapılar çokça tercih edilirken, tavan kısmında da özellikle ceviz ağacı kullanıldığı görülmüştür. Kapıların ağır yapılar olması ve iç mekâna girişte Barok dönemin ağırlığını yansıtması önemlidir. Fakat yüksek maliyetler nedeniyle günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir. Bu eksikliği kapatmak için doğru aksesuar seçimi gerçekleştirilebilir.

Barok Tarzı Aksesuarlar

barok tarzı aksesuarlar
Barok tarzı aksesuarlar

Barok dönemdeki etkileyicilik, dekorun ana unsuru olan duvar, tavan ve mobilyalar ile verilirken, mekânın canlılığı da aksesuarlar aracılığı ile sağlanırdı. Desenli ve geniş vazolar, önemli ressamlara ait tablolar, tavandan sarkıtılmış kristal lambalar ve perdeler önemli aksesuar unsurlarıydı. Mekandaki derinliği artıran aynalar da barok tarzın vazgeçilmez aksesuarlarından birisidir. Evinize alacağınız altın yaldız çerçeveli bir ayna, mekandaki havayı Barok dekorasyon yönüne çevirecektir. (Bkz. Salon Ayna Modelleri) Avize kullanımı da Barok stilin önemli bir unsurudur. Kara renkli bir avize tercihi Barok tarzı tamamen yansıtır. (Bkz. Sarkıt Avize Modelleri)

Yatak odanızda yer alan yatağa, yatağınızın mobilyası ile uyumlu malzeme ve renkteki bir başlık eklemek işinizi kolaylaştırır. Dikdörtgen yatağınızın dört ayrı köşesinden tavana yükseltilmesi ve aralarının tüllerle kapatılması da önemli bir Barok dekorasyon görüntüsü yaratır.

Sarı ışıklı duvar lambaları, aydınlatma için kullanılabileceği gibi, sanat tablolarını ön plana çıkarma amacıyla da kullanılabilir. Düzenli ve birden fazla duvar lambası kullanmanız mekandaki düzeni ve Barok yaklaşımı yansıtır.

Farklı bitkilerin yer aldığı altın kaplamalı saksılar ve şamdanlar da Barok tarzı dekorasyonda önemli unsurlardır. Dönemin ihtişam ve etkileyiciliğini olabildiğince yansıtabilmek için altın rengindeki aksesuarlardan olabildiğince yararlanmak gereklidir.

Barok Tarzı Dekorasyonda Yemek Masası ve Oturaklar

Yemek masası seçiminde düz ve ceviz ağacından yapılmış geniş bir yemek masası yemek odası kısmının ortasına konumlandırılmalıdır. Yemek masasının oturakları da yumuşak oturma yerlerine sahip ahşaptan olmalıdır. Masanın ve oturakların ayaklarının altın yaldızlı olması önemlidir. Masa üzerinde de yine altın kaplamalı şamdanlar orta kısımda konumlandırılarak kullanılabilir.

Barok tarzı dekorasyon üzerine hazırladığımız bu içeriğimizin ardından “Dekorasyon” kategorimizde yayınlanan diğer içeriklerimizi de kaçırmayın.

Yorum yapın