Total Station Nedir, Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Total station; lazer ya da infrared (kızıl ötesi) ışınlar aracılığı ile açı, uzunluk ve yükseklik ölçen elektronik bir cihazdır. Cihazdan çıkan ışınlar reflektör ile yansıtılır ve cihazın yazılımı ışığın gönderilme alınma hızı sayesinde mesafenin ölçümünü gösterir.

Herhangi bir nesnenin çok hassas bir şekilde ölçülmesine gereksinim duyulduğunda nesnenin yatay, dikey, açısal vb. herhangi bir ölçümü total station ile yapılabilir. Çok hızlı bir şekilde cihaz ölçüm miktarını milimetrik olarak ifade edecektir.

Ayrıca yapılan ölçümlerin cihazın belleğine kaydedilmesi de mümkündür. Bu sayede bireyler farklı ölçüm sonuçlarını tekrar okumak istediklerinde kontrol edebilirler.

İnşaat işlemleri sırasında hassas ölçümler yapılarak tüm işlemler daha hızlı ele alınabilir. Tek tek açı ölçümü, yükseklik ölçümü, mesafe ölçümü gibi işlemlerin uzun uzadıya yapılmasına gerek kalmaz.

İnşaat sektörünün yanı sıra madencilik, mimarlık, harita gibi farklı sektörlerde de sıklıkla total station kullanımına rastlanmaktadır.

Total Station Nasıl Kullanılır?

total station nasıl kullanılır
Total station nasıl kullanılır

Total Station teodoliti veya toplam alıcı-verici, inşaat ve ölçme inşaatı için kullanılan optik/elektrikli bir cihazdır. En yaygın kullanılan ölçme araçlarıdır. Bu tür araçlara küresel konumlandırma sistemi gezilebilir anket araçları da denir. İnşaat, toprak işleri, madencilik, metalürji, inşaat fotoğrafçılığı, inşaat mühendisliği vb. birçok alanda çok kısa sürede doğru konum bilgisi sağlamak için kullanılan büyük kapasiteye sahip çok yönlü bir araçtır.

Total station kurulumu yapıldıktan sonra aletin yüksekliğini, baktığı yeri, reflektörün yüksekliğinin niceliklerini girerek ölçülmek istenen herhangi bir objenin değerleri öğrenilebilir.

Cihazın monitöründe bulunan menü seçeneğine girilmesi ölçüm için önemlidir. Sonrasında da ölçüm sonucu kaydedilebilir ve USB belleğe aktarılabilir. Bu sayede farklı ölçümler kişisel bilgisayara aktarılarak herhangi bir proje üzerinde çok rahat bir şekilde çalışılabilir.

Teknolojik dünyada total station gibi modern ölçme araçlarının kullanımı kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu tür modern bir ölçme aleti, bir iletim hattı yardımıyla bina, ev ve köprü gibi bina yapılarının konumlarının ve yüksekliklerinin çok hassas bir şekilde ölçülmesini sağlayabilir. Yükseklik verileri genellikle bilgisayar belleğinde ve konumlandırma verileri toplam istasyonun alıcısında depolanır.

Total Station Ne İşe Yarar?

Total station ne işe yarar
Total station ne işe yarar

Total Station‘ın temel işlevi, bina konumlandırmasını ve yapının araştırılmasını sağlamaktır. Operatör tarafından veya otomatik olarak kontrol edilebilir. Operatör tarafından otomatik olarak kontrol edilirse elektronik mesafe ölçer olarak adlandırılabilir.

İlk olarak İsviçre’nin Lozan kentindeki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden George Nissen tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Tam otomatik bir radyo telemetri istasyonudur. İki boyutlu lazer hizalama ve tesviye sinyallerini bilgisayara iletir. Bu sinyaller daha sonra bir demodülatör vasıtasıyla dijital forma dönüştürülür. Yatay veya dikey yükseklik ve açıları ölçebilir ve ayrıca iki nokta arasındaki açı ve mesafenin ölçümünü verir.

Bu tür ölçme araçları, “veri toplayıcı” denen cihazı kullanır. Bir bilgisayar, veri toplayıcıdan yükseklik ve azimut ölçümlerini alır ve hesaplar. Ardından, bilgisayar verileri bellek bankasında saklar. “Uydu çanağı” adı verilen başka bir cihaz, verileri çanak alıcı denilen cihazı kullanarak toplar. Bu daha sonra uydu beslemesi denen cihaz aracılığıyla bilgisayara iletilir.

Başlangıçta inşaat mühendisleri tarafından bina ve yollar inşa ederken kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Ancak petrol arama, jeofizik değerlendirme ve arazi etüdü gibi diğer birçok alanda başarıyla kullanılmaktadır. İnşaat mühendislerine gömülü karasal tesislerin konumlarını belirlemede yardımcı olur.

Ek olarak, bir kazının boyutunu belirlemelerine yardımcı olur. Bu tür ölçme araçlarını kullanan arazi sörveyörleri, araç tarafından sağlanan bilgiler otomatik olarak işlenebildiği için manuel hesaplama yapmalarına gerek kalmaması avantajına sahiptir.

Total station üzerine hazırladığımız bu içeriğimizin ardından “İnşaat mühendisi nedir?” başlıklı içeriğimiz de sizin için faydalı olacaktır.

Yorum yapın