Peyzaj Mimarı Nasıl Olunur, Ne İş Yapar?Çalışma Alanları ve Maaşları

Peyzaj mimarı, şehirlerde ve ilçelerde yer alan parklar, özel mülkler, eğlence alanları ve diğer bütün açık alanların arazi planlarını yaparak dizaynlarını gerçekleştirir. Peyzaj mimarı, bir alanın estetik açıdan güzel görünmesinden ve çevre düzeninin sağlanmasından sorumludur. Farklı çalışma alanlarına göre, peyzaj mimarlarının da görevleri farklılık gösterebilmektedir.

Peyzaj mimarları aşağıda sıralanan şu görevleri yapmakla yükümlü olabilir:

  • Peyzaj mimarları, atandıkları projenin planlamasını yapmak, bu projede çalışacak olan mühendis ve mimarlar ile koordinasyonlu olarak çalışmak zorundadır.
  • Bilgisayar ortamında programlara da hâkim olmak zorunda olan peyzaj mimarları, tasarım ve çizim programlarını kullanarak projelerin planlarını çizer.
  • Peyzaj projelerinin maliyetlerinin araştırılarak uygun maliyet tahminlerinin hazırlanmasını da peyzaj mimarları gerçekleştirir.
  • Proje gereği, peyzaj mimarları sahada yer almalı ve projenin devamını kontrol etmelidir.
  • Peyzaj projelerinin dizaynı sırasında gerekli olan malzemelerin mevcudiyetinden de peyzajcılar sorumludur.
  • Çevre düzenlemesi ya da diğer uygulamalarda projede taahhüt edilen süreye uymak peyzaj mimarlarının birincil görevleri arasındadır.
  • Saha çalışmaları sırasında arazinin farklı özelliklerine göre düzenlemeler yapılması ve bu düzenlemeler sırasındaki çalışmaların koordine edilmesi peyzaj mimarları tarafından gerçekleştirilir.
  • Peyzaj mimarları, mimari çalışmaların gerçekleştirileceği alanda yaşayacak ya da yaşamış olan insanların görüşlerini de önemsemek zorundadır.
  • Çevrenin korunması adına yapılacak çalışmalarda da danışmanlık hizmetleri sağlayabilirler.
  • Çevre raporlarını içeriklerini analiz etmek için, peyzaj mimarları enerji harcama miktarlarını ve drenaj koşullarını göz önünde bulundurur.

Peyzaj Mimarı Nasıl Olunur?

peyzaj mimarı olmak
Peyzaj mimarı olmak

Peyzaj mimarlığı bölümü, dört sene lisans eğitimi veren üniversitelerin mimarlık fakültelerinde verilmektedir. Peyzaj mimarı olabilmek için öncelikle lise bitimi sonrasında üniversiteye giriş sınavına girilmelidir.

Üniversite giriş sınavlarındaki taban puanları incelendiği takdirde 2021 yılı içerisindeki yerleşme verilerine göre, en yüksek taban puan İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümüne aittir ve 379 puandır. Bingöl Üniversitesi’nde yer alan peyzaj mimarlığı bölümü için geçerli olan 218 taban puanı ise en düşük devlet üniversitesi taban puanı olarak karşımıza çıkmaktadır. En az 217 puan alındığı takdirde peyzaj mimarlığı bölümünü okumaya hak kazanabilirsiniz.

Dört senelik lisans hayatının ardından stajlar da tamamlandığı takdirde peyzaj mimarı olunur. Bu noktadan sonra çalışma hayatına girilir ve tecrübe kazanmaya başlanabilir. Teknik olarak peyzaj mimarlığı bölümünü okumak ve stajları tamamlamak peyzaj mimarı olmak için yeterli olsa da bazı becerilerin de kazanılması ya da sahip olunması gereklidir.

Peyzaj mimarları, analitik düşünebilmeli ve sorunlara yaratıcı bir bakış açısıyla yaklaşarak çözümler geliştirebilmelidir. Üniversitelerde verilen teorik bilgiler, bir peyzaj mimarının görevini yerine getirmesine yeterli olmayabilir. Teorik bilgiler, teorilerden yola çıkılarak modeller üretilmesini sağlar. Fakat sahaya çıkıldığında gerçek hayattaki problemlerin çözümü yalnızca teoriler ile değil farklı bakış açıları ile mümkündür. Başarılı bir peyzaj mimarı olabilmek için sürekli bireyin kendisini geliştirmesi ve teknoloji ile uyumlu olarak ilerleme kaydetmesi zaruridir.

Peyzaj Mimarının Çalışma Alanları ve Maaşları

Peyzaj Mimarı Çalışma Alanları
Peyzaj Mimarı Çalışma Alanları

Piyasada bilinen peyzaj mimarı maaşları incelendiği takdirde; peyzaj mimarlarının en düşük 2820 TL ve en yüksek 8550 TL maaş aldıkları bilinmektedir. Düşük maaşlar, genellikle yeni mezun olan ve tecrübesiz peyzaj mimarlarına verilmektedir. İlerleyen yıllarda tecrübe kazanan ve sorunlara çözüm üreten bir peyzaj mimarı, çok daha yüksek kazançlar elde edilebilmektedir. Kayıtlara bakıldığında 9000 TL’den daha yüksek bir maaşın olmadığı görünse de, birçok özel kurumun çok tecrübeli peyzaj mimarlarına 10000 TL’nin üzerinde maaş ödediği biliniyor. Buradan da daha yüksek kazançlar elde etmenin tecrübe ile doğru orantılı olduğu anlaşılabilir.

Peyzaj mimarlarının çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Çevrenin korunmasını ve çevreyi oluşturan unsurların kalitesinin artırılmasını sağlayan projeler
  • Şehirdeki açık alanları düzenleme projeleri
  • Tarihi alanlardaki peyzaj unsurlarının iyileştirilmesi çalışmaları
  • Peyzaj mimarlığındaki araştırmaların olduğu çalışmalar
  • Rekreasyon alanlarındaki projeler
  • Yat limanlarını ve deniz kenarlarını içeren projeler
  • Kara yollarını ilgilendiren bayındırlık projeleri

Yukarıdaki çalışmaları gerçekleştiren devlet kurumu ya da özel kurumlarda peyzaj mimarlarının çalışma şansı vardır. Türkiye Cumhuriyet Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Hayvanlık Bakanlığı, Devlet Su İşleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve belediyeler, peyzaj mimarlığının çalışabileceği devlet kurumları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu içeriğimiz sonrasında “İnşaat mühendisi ne iş yapar?” başlıklı yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Yorum yapın