Kira Sözleşmesi Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kira sözleşmesi ne demektir? Sorusunu yanıtladığımız yazıda “Nasıl yapılmalıdır?”, “Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” gibi önemli sorulara da yanıt verdik.

Herhangi bir konut, iş yeri ya da mülkün kiralanması sırasında mal sahibi ile kiracı olacak kişi arasındaki yapılan yazılı sözleşmeye kira sözleşmesi adı verilir. Kira sözleşmesinin yapılmasının amacı, hem mal sahibinin hem de kiracının yasal haklarının bilinerek korunması ve bazı özel şartların başlangıçta belirlenmesidir. Bu sözleşmeye, kontrat süresi boyunca hem kiracı hem de mülk sahibi uymak zorundadır. Aksi takdirde taraflardan birisi yasal haklarını arama yoluna giderek mahkemeye gidebilir.

Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan 299. maddede kira kontratının tanımı açıkça yapılmıştır. Bu yasa sayesinde, yapılan kira sözleşmesi artık bir yasal sürece tabi olmaktadır.  Özet olarak bir malın yararlanmasını kiracıya kiralayan ve kiraya tutan kişinin de anlaşılan bedeli ödemeyi üstlendiği yazılı sözleşme olarak da ifade edilebilmektedir.

Kira kontratının varlığı sayesinde, sözleşmeyi imzalayan tarafların arasında bir anlaşmazlık çıkması durumunda, sözleşmenin iptalinin ancak mahkeme tarafından yapılabileceği de belirtilmektedir. Bunun dışında, taraflar anlaşarak karşılıklı olarak sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılmalıdır?

kira sözleşmesi nasıl yapılmalı
Kira sözleşmesi nasıl yapılmalı

Kira sözleşmesi hazırlanırken birçok noktanın göz önünde bulundurulması ve ona göre yazılması gerekmektedir. Her şeyden önce kira sözleşmesinin hazırlanacağı boş bir A4 kağıdı hazırda bulundurulmalıdır. Sözleşme, el yazısı ile de hazırlanabilir fakat bilgisayar ortamında yazılarak daha sonra kâğıda basılması önerilir. Kira kontratını imzalayacak tarafların vekalet ettiği şahıslar, sözleşmenin hazırlanması ve imzalanması sürecine dahil olabilirler.

Sözleşme düzenlemekle vakit kaybetmek istemeyenler ya da nasıl yapılacağından emin olamayanlar için de kırtasiyelerde hazır örnekler bulunmaktadır. Bu tarz bir hazır örnek alındığında üzerinde yazılan her şeyin kontrol edilmesi son derece önemlidir.

Kira sözleşmesi üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlere de yazımızın ilerleyen kısımlarında yer verdik.

Kiralama İşlemi ile İlgili Bilgiler

İlk kısım, kiralama bilgilerinin yer aldığı kısımdır. Bu kısımda, kiralanacak taşınmaz mülkün türü, mülke sahip olan kişiye ait iletişim bilgileri ve adresi yer alır. Kiranın başlama tarihi, bitiş tarihi ve kiracının mal sahibine ödeyeceği ücret de bu kısımda yer alır.

Mülkte Yer Alan Demirbaşlar

Kiralanacak olan mülkte mevcut demirbaşların sözleşmede belirtilmesi gerekir. Bu demirbaşlar, mülk içerisindeki bütün eşyaları ve doğal gaz, elektrik, su gibi aboneliklere ait sayaçları içerir. Bunlara ek olarak posta kutuları ve mülkün anahtarı da kira kontratındaki demirbaşlar kısmında yer almalıdır.

Şartlar

Mülkün sahibi olan kişinin istekleri, kiracının kira bedelini yatırması gereken banka hesabı bu kısımda belirtilir. Eğer kiracı, ev için bir tadilat talep ediyorsa bunların da sözleşmede belirtilmesi ve maliyetlerinden bahsedilmesi gerekmektedir.

Kira kontratının tamamlanıp hazır bir hale gelmesi için yukarıda yer alan üç kısmın yer alması ve imzaların atılması yeterli olmaktadır. Kira sözleşmesi iki adet nüshaya sahip olmalıdır. Nüshalardan birisi mal sahibinde diğeri ise kiracıda kalmalıdır.

Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kira sözleşmesi hazırlanırken aşağıdaki durum ve unsurlara kesinlikle dikkat edilmelidir.

  • Mülk sahibinin enflasyon oranında yapacağı zam oranı ve zamanları kesin olarak belirtilmelidir.
  • Sözleşmeyi imzalayan tarafların kişisel bilgileri eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurulmalıdır.
  • Kiralanacak olan taşınmazın açık adresi ve konumu belirtilmelidir.
  • Sözleşme kaç sayfadan oluşursa oluşsun sözleşme taraflarının bütün sayfaları imzalaması gerekmektedir.
  • Kiranın yatırılacağı tarihler yazılmalıdır.
  • Depozito ve varsa emlakçı ücretlerinin de ayrıntı olarak verilmesi sözleşmeyi daha sağlam bir hale getirir.

Bu yazımızdan sonra duvar renkleri ile ilgili konuyu okumaya devam edebilirsiniz.

Yorum yapın