İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar? Çalışma Alanları ve Maaşları

İnşaat mühendisi ne iş yapar? Çalışma alanları ve görevleri nelerdir? Maaşları ne kadardır? Kariyerine inşaat mühendisleri arasında dahil olmak isteyen gençlere yol gösterecek bir içerik hazırladık sizler için.

İnşaat Mühendisi

İnşaat mühendisleri, bina, gökdelen, yol, köprü, baraj ve diğer bütün yapıların inşasını planlayan, inşaat sırasında şantiyede yer alan, işleri denetleyip yürütülmesini sağlayan kişilerdir. Hayatını bu meslekle kazanmayı tercih edenler çalıştıkları projelere göre uzmanlaşıp inşaat mühendisliğinin alt dallarında görev yapabilirler.

Alt mühendislik alanları ise ulaştırma mühendisliği, yapı mühendisliği ve geoteknik mühendisliğidir.

İnşaat Mühendisleri Hangi İşleri Yapar?

inşaat mühendisi görevleri
inşaat mühendisi görevleri

Bu mesleği icra edenler hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde iş bulabilmektedir. Devletin bünyesinde çalışan inşaat mühendisleri genellikle bayındırlık projelerinde görev almaktadır. Projelerin başlangıç, gelişme ve bitiş aşamalarının her birinde inşaat mühendisleri görev almaktadır.

İnşaat Mühendislerinin Görevleri

İnşaat mühendisleri, şantiyelerde şantiye şefi olarak çalışmakta ve işleyişi takip etmektedir. Bunun yanında, inşaat kalemlerinin hesaplanması ve hakediş yapılması da inşaat mühendislerinin kontrolü altında gerçekleşmektedir. İnşaatları teftiş eden müfettişler doğrudan inşaat mühendisleri ile muhatap olmaktadır.

İnşaat projeleri için açılan ihalelere verilecek olan fiyat tekliflerinin hazırlanmasında da inşaat mühendisleri etkin bir göreve sahiptir. İnşaatta kullanılacak malzemeler için fiyat tekliflerinin alınması inşaat mühendislerinin görevidir.

İhale sürecinde, verilen teklif için yapılacak durum güncellemeleri ve teknik raporlar da inşaat mühendisinin yetki alanı içerisindedir. Özellikle özel sektörde çalışan inşaat mühendisleri, devlet kurumlarında çalışan yöneticiler ile birebir muhatap olur.

İnşaat mühendisleri, sertifika alarak inşaatlarda denetleyici mühendis olarak da çalışabilmektedir. Devlet tarafından görevlendirilen güvenlik denetçileri çoğu zaman müfettişler ile birlikte hareket edebilmektedir. Denetleme görevi yürüten inşaat mühendisleri, inşaatlarda yer alan diğer inşaat mühendislerini de denetleme görevini üstlenmiş kişilerdir.

İnşaat Mühendislerinin Sahip Olması Gereken Özellikler

İnsanların içerisinde yaşadığı binaların güvenli olması, afetlere karşı dayanıklı ve yaşanabilir alanlar olması önem arz etmektedir. Bu nedenle de inşaat mühendisliği, büyük bir beceri ve titizlik isteyen mühendislik disiplini olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnşaat mühendisinin başarılı olabilmesi için proje yönetiminde çok iyi bir seviyede olması gereklidir. İnşaat projeleri çoğunlukla bir ekip işi olarak gerçekleştirilir. Proje için gerekli olan ekibin başında durması gereken kişi ise inşaat mühendisidir.

İnşaat mühendisinin, her şeyden önce liderlik özelliklerine sahip olması gereklidir. Liderlik özellikleri okullarda verilen teorik dersler ile elde edilebilen bir özellik değildir. Bu edinimi kazanabilmek için tecrübe gereklidir. İnşaat mühendisleri, projenin yürütülmesi sırasında ekipte yer alan çalışanların uyum içerisinde çalışmasını sağlamalıdır.

İleri matematik ve fizik bilgileri, inşaat mühendisleri için vazgeçilmezdir. Yapılan mühendislik hesapları, mekanik ve statik esaslara dayandığı için fiziğin bu alanlarının inşaat mühendisleri tarafından iyi bir şekilde kavranmış olması önem arz etmektedir. Matematik ve geometri becerilerinin yanında, yapılacak bütçe ve maliyet hesaplamalarında da kalkülüs bilgileri gereklidir.

İnşaatlarda binaların inşası sırasında birçok kontrol evresi mevcuttur. İnşaat süresince, gerekli eğim ve kot ölçüleri almak bu kontrollerden birisidir. İnşaatın projeye uygun olarak gerçekleştirilmesi için ekiplerin kontrollerinin yapılması da inşaat mühendisinin görevleri arasındadır.

İnşaat mühendisleri, sahada ortaya çıkabilecek bütün problemlere çözüm üretebilecek seviyede bir bilgi düzeyine sahip olmalıdır. Elbette ki bu noktada yalnızca tecrübe ve bilgi seviyesi değil aynı zamanda analitik düşünme yeteneğine de sahip olmak önemlidir.

İnşaat Mühendisinin Çalışma Alanları ve Maaşları

inşaat mühendisi maaşları
İnşaat mühendisi maaşları

İnşaat mühendisleri, ülkemizde mezun olup işe girdikleri zaman ortalama asgari ücret maaşı ile çalışmaya başlarlar. İlerleyen zamanlarda mühendisin tecrübesinin artması ve birçok farklı projede yer alması ile birlikte maaş da aynı orantıda artmaktadır.

Güncel inşaat mühendisi maaşları ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız. ( inşaat mühendisi maaşları)

İnşaat mühendisleri, yapı mühendisliği, geoteknik, ulaştırma, kıyı ve deniz, yapı işletmesi ve yapı malzemeleri gibi farklı uzmanlık alanlarında çalışabilmektedir. Bu uzmanlık çalışma alanlarına göre inşaat mühendisleri, yapı inşaatlarında, yapıların yıkımında, prefabrik yapıların inşa sürecinde, zemin etüd projelerinde, zemin iyileştirmesi çalışmalarında, tünellerin inşasında, karayolları ve demiryolları inşaatlarında, havaalanı inşaatında, metro inşaatlarında, baraj yapımında, akarsulardaki iyileştirme projelerinde, doğal gaz ve su ulaştırması için gerekli boru hattı inşaatlarında, iş güvenliği projelerinde ve hazır betonların üretim süreçlerinde çalışabilmektedir.

Bu içeriğimizin ardından hafriyat nedir? konu başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Yorum yapın